Notariskosten Testament

17 april 2017 - Leestijd: 2 minuten

Notariskosten Testament

In 1999 zijn de notaristarieven vrijgegeven. De notaris mag sindsdien grotendeels zelf bepalen welke kosten hij in rekening brengt voor zijn diensten. Het kan dus raadzaam zijn om de notariskosten voor een testament te vergelijken. U moet dan natuurlijk wel weten wat u moet vergelijken.

In dit artikel vindt u een aantal handige tips voor wanneer u een offerte voor een testament nodig heeft.

  1. Wie moeten je erfgenamen zijn? De wet zegt: wanneer je kinderen hebt of een partner, zijn zij de erfgenamen. Zijn die er niet dan erven de ouders, broers en zussen. Je mag afwijken bij testament. Als je samenwoont is je partner niet automatisch je erfgenaam.
  2. Een testament kan meer of minder uitgebreid zijn. Zo kun je een executeur benoemen (dit is iemand die je nalatenschap afwikkelt), je kunt een voogd benoemen (iemand die voor je kind zorgt totdat deze 18 jaar is en/of je kunt een bewindvoerder benoemen (die met je kind meekijkt op financieel gebied totdat het kind bijvoorbeeld de leeftijd van 23 jaar heeft bereikt).
  3. Officieel gelden er nog steeds maximumtarieven. Deze kunt u vinden op maximum tarieven. De maximumtarieven zijn ruim, veel notarissen brengen minder in rekening.
  4. Vraag een offerte aan op www.eengoedenotaris.nl/testament/. Op onze site worden u een aantal vragen gesteld voordat u de offerte ontvangt: op deze manier krijgt u een juiste offerte en geen “vanaf – prijs”. U kunt op de site drie notarissen in uw regio selecteren, van wie u vervolgens een offerte voor een of twee testamenten ontvangt.
  5. Steeds meer notarissen specialiseren zich in een of meer rechtsgebieden. Notarissen die zich hebben gespecialiseerd in het maken van ingewikkelde testamenten hebben zich verenigd in de EPN. Dit zijn de estate-planners in het notariaat. U kunt ervoor kiezen om een notaris te zoeken die hierbij is aangesloten.

Wanneer u een offerte opvraagt, is het goed dat u zo specifiek mogelijk bent. Dit voorkomt dat u een algemene offerte krijgt, die niet volstaat in uw situatie. Notariskantoren moeten de standaardwerkzaamheden (en bijhorende kosten) die vaak in rekening worden gebracht op de offerte vermelden.


Nu actie ondernemen: