Koopovereenkomst: de notariskosten?

9 december 2017

Koopovereenkomst: de notariskosten?

Je hebt al een hele tijd huizen gekeken. Eerst vooral op Funda.nl of via de Funda App, daarna natuurlijk in het echt. Je bent nu op het punt beland dat jullie het eens zijn geworden over de koopsom en de andere voorwaarden. Als je verstandig bent heb je een notaris gevraagd om het koopcontract na te kijken. Als het koopcontract is getekend mag je de notaris gaan kiezen. In dit artikel kun je lezen wat de vervolgstappen zijn. Wat moet je nu doen?

Notaris kiezen

Bijna ieder notariskantoor biedt veel diensten aan. De notaris werkt in het familierecht, in het vastgoed en in het ondernemingsrecht. Hierna wordt aandacht besteed aan de diensten van de notaris op het gebied van vastgoed. Je hebt een notaris nodig om vastgoed (meestal een huis) te kopen. Ook als je appartement koopt, een erfpachtsrecht of een opstalrecht dan gaat dit via de notaris. Je mag zelf als koper meestal een notaris kiezen. Dit kan echter soms anders zijn. Hierna vind je enkele uitzonderingen. Koop je een appartement? Dan is het goed om het blog over notariskosten appartement te lezen.

Ik mag de notaris niet zelf kiezen

Soms bepaalt de verkoper wie de notaris zal zijn voor de akte van levering. Dit gebeurt vaak bij nieuwbouwwoningen. De projectontwikkelaar of gemeente heeft dan een projectnotaris aangewezen. Die notaris gaat alle akten tekenen in dit project. Voor de projectonwikkelaar is dit makkelijker. Ook in andere gevallen kan het zo zijn dat jij niet zelf de notaris mag kiezen. In de praktijk zien we dit wel eens bij woningbouwverenigingen, grote verkopers en als je het zelf zo afspreekt in het koopcontract.

Hypotheekakte

Je mag dan wel niet altijd zelf de notaris kiezen voor de akte van levering, bij de hypotheekakte mag dit wel altijd. De hypotheekakte en de leveringsakte hoeven niet bij dezelfde notaris te worden getekend. Het kan goed zo zijn dat je hiervoor een andere notaris kiest. Het is dan goed om offertes aan te vragen. De notarissen gaan dan, ieder op het eigen kantoor, de akte tekenen.

Koopcontract getekend?

Voordat je het koopcontract tekent mag je een notaris aanwijzen. Wij adviseren om offertes aan te vragen voordat je kiest. Dit kan behoorlijk schelen, qua notariskosten. Je kunt notarisoffertes aanvragen voor Huis & Hypotheek.


Nu actie ondernemen: