Notariskosten Levenstestament

17 april 2017

Notariskosten Levenstestament

Het levenstestament is de laatste jaren in opkomst. Het is inmiddels een van de akten die het meest wordt getekend in Nederland. Het levenstestament is een akte die de notaris maakt. Het is (meestal) bedoeld voor de situatie dat je nog wel leeft, maar zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de situatie dat je in coma ligt, dement bent of een hersenbloeding hebt gekregen. Deze situaties doen zich steeds vaker voor in Nederland. We worden (gemiddeld) wel ouder, maar niet allemaal gezond.

Er is daarom veel vraag naar de notariskosten levenstestament. Een levenstestament is echt een product waar een notaris zich mee kan onderscheiden: er zit verschil in de tijd en kwaliteit van deze stukken. Ook is er een groot verschil in kosten. Het is niet: hoe duurder hoe beter, maar omgekeerd geldt ook zeker niet.

CLTR en achtergrond leventestament

Het aantal inschrijvingen bij het centraal levenstestamentregister (CLTR) neemt nog steeds toe. Inschrijving in het register is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Zo is het voor derden ook in te zien dat er een levenstestament is. De inhoud van het levenstestament is niet in te zien, alleen welke notaris de akte heeft opgesteld.

Onder meer het NOS-journaal en het RTL nieuws hebben hier aandacht aan besteed. Het levenstestament is bedacht door de vereniging van estate planners in het notariaat (EPN notaris). Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie besteedt veel aandacht aan het levenstestament.

Notariskosten Levenstestament en EPN Notaris

Deze vereniging (EPN) heeft een model ontwikkeld dat nu door veel notarissen wordt gebruikt. Ook notarissen die geen lid zijn van de vereniging bieden levenstestamenten aan. Notarissen zijn uiteraard vrij om te bepalen welk bedrag zij vragen voor het opstellen van levenstestament. Er zit dan ook verschil zitten in de notariskosten. Wanneer u een offerte opvraagt voor een levenstestament zijn de volgende tips handig:

  1. Wilt u een notaris die lid is van de EPN? Kijk dan op www.epn-notaris.nl. Wij raden het aan! Dit zijn de echte specialisten op dit gebied.
  2. Het inschrijven van het levenstestament in het register kost ongeveer € 7,-, kijk goed of dit ook op de offerte vermeld staat. Niet inschrijven is onverstandig! Toch zijn er nog notarissen die dit niet doen. Het bespaart u kosten, maar de kost gaat voor de baat in dit geval.
  3. Het levenstestament bevat een uitgebreide volmacht. Sommige notarissen nemen alleen een volmacht op, maar geen bepalingen over schenkingen, medische zaken, ondernemingen of inboedel. Wanneer u dit wel wenst geef dit dan aan bij de notaris, zodat hier rekening mee wordt gehouden bij het opstellen van de offerte. Vindt u huisdieren belangrijk? Geef dat dan ook aan.

Let op dat u een echt levenstestament opstelt, geen algehele volmacht, nu-voor-later volmacht, of een volmacht die niet tot stand is gekomen na overleg met de bank (vraag dit gerust!).Denk van te voren na over uw levenstestament. Ook op www.wievandedrie.nl staan goede tips.

Notariskosten levenstestament

Kosten voor een levenstestament vergelijken kan op deze site. Op onze site worden u een aantal vragen gesteld voordat u de offerte ontvangt: op deze manier krijgt u een juiste offerte en geen “vanaf – prijs”.

Om uw alvast een idee te geven hebben wij in een aantal grotere steden de prijzen van een levenstestament opgevraagd en vergeleken. Het betreft een levenstestament, voor een persoon. Prijzen zijn telefonisch opgevraagd bij minimaal 2 notariskantoren per stad.

Per: 1/2/2018, StadMinumumprijsMaximumprijs
Breda€ 299€ 650
Rotterdam€ 310€ 450
Zwolle€ 425€ 550
Apeldoorn€ 240€ 359
Groningen€ 225€ 650
Almere€ 370€ 570

Nu actie ondernemen: