Schenken aan kinderen, valkuilen en tips

19 december 2022 - Leestijd: 3 minuten

Schenken aan kinderen, valkuilen en tips

Voor-nadelen schenken aan kinderen

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het schenken van geld aan eigen kinderen. In dit artikel over schenken worden een aantal voor- en nadelen opgesomd.

Laten we eerst kijken naar de voordelen.

Voordeel van schenken - dromen waarmaken

Een van de voordelen van het schenken van geld aan eigen kinderen is dat het kan helpen om ze financieel te ondersteunen in tijden van behoefte. Bijvoorbeeld, als een kind net is afgestudeerd en geen inkomen heeft, kan een schenking van geld helpen om de eindjes aan elkaar te knopen totdat ze een baan hebben gevonden. Het kan ook helpen om een kind te ondersteunen bij het kopen van een huis of het starten van een eigen bedrijf. Er gelden – ook in 2023 – aantrekkelijke voorwaarden voor het schenken van geld aan eigen kinderen. Vraag uw notarissen naar de mogelijkheden.

Voordeel van schenken - dankbaarheid

Een ander voordeel is dat het schenken van geld aan eigen kinderen kan helpen om de band tussen ouder en kind te versterken. Als een ouder zijn of haar kind financieel ondersteunt, kan dit een gevoel van dankbaarheid en verbondenheid tussen de twee opleveren. Of zoals vaak verwoord: beter met de warme dan met de koude hand schenken. Dat betekent dat iemand het liever al nalaat tijdens leven en niet pas bij overlijden.

Leren omgaan met geld

Een derde voordeel is dat het schenken van geld aan eigen kinderen kan helpen om ze te leren omgaan met geld. Als een ouder zijn of haar kind een bepaald bedrag geeft, kan dit de gelegenheid bieden om te leren hoe ze dit het beste kunnen beheren en investeren. Dit kan een waardevolle leerschool zijn voor het kind, die hen kan helpen om later in het leven financieel succesvoller te zijn.**

Fiscaal ook voordelig

Tot slot kan het fiscaal interessant zijn om te schenken. Door te schenken tijdens leven kan er erfbelasting worden bespaard. Bij overlijden moet tot 20% erfbelasting worden betaald, terwijl een schenking tot enkele duizenden euro’s is vrijgesteld van erfbelasting.

Nadelen schenken: afhankelijkheid van het kind

Nu laten we kijken naar de nadelen van het schenken van geld aan eigen kinderen. Een van de belangrijkste nadelen is dat het kan leiden tot afhankelijkheid. Als een ouder zijn of haar kind regelmatig geld schenkt, kan dit leiden tot een gevoel van afhankelijkheid bij het kind. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie om te werken en te sparen, wat op termijn kan leiden tot financiële problemen.

Ongelijkheid tussen de kinderen

Een ander nadeel is dat het schenken van geld aan eigen kinderen kan leiden tot ongelijkheid tussen kinderen. Als een ouder aan één kind geld schenkt, terwijl hij of zij dit niet doet voor andere kinderen, kan dit leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en jaloezie. Dit kan overigens wel worden opgelost door het goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een notariële akte.

Daar gaat je huur- en zorgtoeslag

Een derde nadeel is dat het schenken van geld aan eigen kinderen kan leiden tot problemen met de belastingdienst of andere overheidsinstellingen. Zo kan het voorkomen dat een kind geen huur- of zorgtoeslag meer krijgt door het toegenomen vermogen.

Tot slot is het belangrijk om voldoende over te houden voor jezelf: schenk niet alles weg!


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: