Offerte Samenlevingscontract

17 april 2017 - Leestijd: 4 minuten

Offerte Samenlevingscontract

Notariskosten Samenlevingscontract

Iedere notaris mag zelf bepalen welke kosten hij in rekening brengt voor het opstellen van een samenlevingscontract. In dit artikel kun je alles lezen over het samenlevingscontract en de kosten die je hiervoor maakt. Je kunt ook direct de notariskosten voor een samenlevingscontract opvragen.

“Voor het opstellen van een samenlevingscontract kun je bij de notaris terecht.”

Wat staat er in een samenlevingscontract:

In een samenlevingscontract staan een aantal afspraken. Bijvoorbeeld over wat je wel en niet gezamenlijk hebt. Je kunt hierbij denken aan je inboedel, auto’s en geld. Ook kun je afspraken maken over de kosten van de huishouding. Met andere woorden: wie betaalt wat? Tot slot leg je vast wie wat betaald heeft. Hierbij kun je denken aan een extra inleg bij de aankoop van de woning. Als je dit vooraf goed vastlegt, is de kans dat hier later discussie over ontstaat veel kleiner.

Aandachtspunten samenlevingscontract

Denk voordat je na de notaris gaat alvast na over een aantal belangrijke vragen, zoals:

  • Hoe gaan jullie de kosten van de huishouding verdelen? Kortom: wie betaalt wat?
  • Heb je bezittingen waarvan je alleen eigenaar wilt blijven? Maak dan vast een lijst met privégoederen! Denk aan het erfstuk van oma of je dure fiets.
  • Is het verstandig om naast een samenlevingscontract ook een testament op te stellen? Bijvoorbeeld wanneer je (ook) privévermogen hebt.

Offerte samenlevingscontract: ook testamenten?

Vraag daarom bij een offerte ook wat bijhorende testamenten kosten! Als je via onze site een offerte aanvraagt, dan weet de notaris alvast wat je wensen zijn. Dan kunnen de kosten wel eens lager uitvallen. Waarom zou je ook een testament maken? Door het sluiten van een samenlevingscontract wordt je nooit elkaars erfgenamen. Privévermogen erft dan naar je wettelijke erfgenamen. Dit zijn je ouders, broers en zussen. Als je kinderen hebt gaan die natuurlijk voor. Vaak is het helemaal niet de bedoeling dat je huis, inboedel en spaargeld bij jouw overlijden naar je ouders, broers en zussen gaan. Wil je dit voorkomen? Denk dan na over het afsluiten van een testament. Meestal biedt de notaris jou een aantrekkelijk tarief wanneer je een samenlevingscontract + testament afsluit.

Samenlevingscontract voorbeeld

Er zijn niet veel voorbeelden te vinden van samenlevingscontracten online. Dit komt misschien omdat er teveel verschillende keuzes en modellen zijn, ook verandert een samenlevingscontract. Bijvoorbeeld omdat regelgeving wijzigt. Het hangt van de afspraken af wat voor jou een goede contract is. Op de website van Jongbloed Fiscaal Juristen is wel een overeenkomst te vinden, maar niet duidelijk is of deze overeenkomst nog goed en actueel is.

Samenlevingscontract zonder notaris

Het kan handig lijken om een samenlevingscontract af te sluiten zonder notaris. Je hoeft dan geen afspraak te maken en de kosten zijn ook lager als je geen notarieel advies vraagt. Het is niet aan te raden om een samenlevingscontract zonder notaris af te sluiten. De overheid geeft de belangrijkste voordelen voor samenwoners alleen als er sprake is van een notarieel gesloten contract. Je bent daarnaast meestal niet elkaars pensioenpartner en ook krijg je geen grote vrijstelling voor de erfbelasting bij overlijden. Daarnaast krijg je geen advies over jou situatie van de notaris. Denk dus goed na voordat je een samenlevingscontract zonder notaris afsluit.

Notariskosten samenlevingscontract aftrekbaar?

De kosten voor een samenlevingscontract zijn helaas niet aftrekbaar. Wij bedoelen daarmee dat de kosten die je maakt niet mag aftrekken voor de Inkomstenbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld wel voor het opstellen van de hypotheekakte. Ben je benieuwd naar de aftrekbaarbaarheid van de notariskosten? Lees dan ons blog: notariskosten aftrekbaar.

Samenlevingscontract ontbinden (zonder notaris)

De meeste samenlevingscontracten kun je ontbinden zonder dat je een notaris nodig bent. Soms kan het wel handig zijn om een notaris en/of mediator in te schakelen. Bijvoorbeeld als je het niet eens kunt worden over de verdeling van je gezamenlijk spullen. Of als jullie samen kinderen hebben. Om er zeker van te zijn dat je contract is ontbonden kun je elkaar een aangetekende brief sturen. Dan kun je later aantonen op welk moment de samenwoning verbroken is. Dit kan voor allerlei zaken belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, schulden die zijn aangegaan en de verplichting om samen kosten te dragen tijdens de samenwoning.

Samenlevingscontract HEMA

De HEMA biedt ook samenlevingscontracten aan. Wij schreven al eerder over internetsites waarop notarisdiensten worden aangeboden.

Direct offerte aanvragen voor een samenlevingscontract

Vraag een offerte aan voor samenlevingscontract. Op onze site worden u een aantal vragen gesteld voordat u de offerte ontvangt: op deze manier krijgt u een juiste offerte en geen “vanaf – prijs”.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: