Notariskosten aftrekbaar?

7 december 2019 - Leestijd: 4 minuten

Notariskosten aftrekbaar?

Een van de meeste gestelde vragen aan de notaris is of de notariskosten aftrekbaar zijn. Hierna wordt besproken of notariskosten aftrekbaar zijn. De regels gelden voor de jaren 2019 en 2020.

Aftrekbare notariskosten

Een notaris biedt veel diensten aan. De notaris werkt in het familierecht, in het vastgoed en in het ondernemingsrecht. Het maakt verschil welke dienst de notaris verleent en of die kosten aftrekbaar zijn. Het maakt ook uit of je particulier of ondernemer bent.

Hierna wordt aandacht besteed aan de aftrekbaarheid voor de Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting en belasting die te maken hebben met een erfenis (uit de Successiewet).

Wel aftrekbaar particulier: kosten voor de hypotheek (2020).

Voor een particulier zijn notariskosten zeer beperkt aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Aftrekbaar zijn kosten rondom het krijgen van een hypotheek. Wat is wel aftrekbaar?

  • de rente is aftrekbaar (hypotheekrenteaftrek)
  • de boeterente
  • de kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheek
  • de (verplichte) taxatiekosten
  • de kosten voor het krijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en
  • de kosten van de hypotheekadviseur
  • de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte

De notariskosten voor het opstellen van een hypothecaire lening mag je dus aftrekken voor de Inkomstenbelasting. Het aftrekken van kosten voor de Inkomstenbelasting zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. De aangifte die je in 2020 doet geldt voor de kosten uit 2019.

Notariskosten aankoop huis aftrekbaar?

De kosten voor de levering van een woning en de daarbijhorende kadasterkosten zijn niet aftrekbaar. Ook is de overdrachtsbelasting niet aftrekbaar. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt ook in 2018 2%. Er zijn geen (concrete) plannen om de overdrachtsbelasting voor woningen te verhogen.

Appartement

Een appartement is ook een woonhuis, dus ook daarvoor is de overdrachtsbelasting 2%. Wil je meer lezen over notariskosten bij een appartement, kijk dan even verder op onze site.

Aankoopmakelaar, kosten van levering

De kosten voor de aankoop zelf, bijvoorbeeld de kosten van de aankoopmakelaar, de kosten van de notaris voor het opstellen van de leveringsakte en de kosten van het kadaster voor de aankoop zijn niet aftrekbaar.

Niet aftrekbaar: testament en levenstestament

Notariskosten zijn meestal niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Ook kosten voor testamenten bijvoorbeeld niet, hier is ook het gewone BTW tarief over verschuldigd (21%), hoewel vaak anders gedacht. Ditzelfde geldt voor het populaire levenstestament. Ook daarover is BTW verschuldigd en ook deze kosten zijn niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

Niet aftrekbaar: samenlevingscontract en partnerschapsvoorwaarden

Een samenlevingscontract sluit je bij de notaris af. Hieraan staan onder andere afspraken die je samen met je partner maakt. Ook het opstellen van partnerschapsvoorwaarden gebeurt bij de notaris. Naast notariskosten moet je bij partnerschapsvoorwaarden ook griffierecht betalen. De kosten voor een samenlevingscontract zijn niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor de kosten van de partnerschapsvoorwaarden (en de bijhorende griffiekosten).

Notariskosten: aftrekbaar voor de erfbelasting?

Een vraag die vaak voorkomt is of kosten voor de afwikkeling van een nalatenschap aftrekbaar zijn voor de erfbelasting (vroeger: successierecht) of voor de Inkomstenbelasting. Ook hierop is het antwoord duidelijk: NEE.

Je mag de kosten niet aftrekken en moet ook over deze kosten ook erfbelasting betalen. Je betaalt dus ook erfbelasting over het bedrag dat de notaris aan kosten in rekening brengt voor de afwikkeling.

Dit wordt vaak gezien als onterecht en oneerlijk. Notariskosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht kunnen wel verschillen. Een ingewikkelde aangifte voor de erfbelasting kun je beter door de notaris laten invullen.

Notariskosten: aftrekbaar voor de ondernemer?

Een ondernemer die kosten maakt mag deze kosten zakelijk dragen. Hierbij kun je ook denken aan notariskosten. De kosten voor advies, het oprichten van een BV of voor het kopen van een bedrijfspand zijn dan dus aftrekbaar. Voor een IB-ondernemer zijn de kosten aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting en voor een BV voor de vennootschapsbelasting (VPB). Er zijn wel grenzen: als een ondernemer privézaken regelt zijn deze kosten niet aftrekbaar. Als deze privézaken ook van (groot) belang zijn voor de zakelijke activiteiten dan kan het zo zijn dat een deel van de kosten zakelijk wordt gedragen. Omdat het van belang is voor de bedrijfscontinuiteit bijvoorbeeld.

Niet aftrekbaar voor de ondernemer: privézaken

Als een ondernemer privézaken regelt dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Eigenlijk heel logisch, maar toch zijn er veel ondernemers die graag de kosten van een testament, levenstestament of aankoop van een huis voor privé af willen trekken. Dit is dus niet mogelijk. Ook voor de huwelijkse voorwaarden wordt die vraag vaak gesteld en ook daar kan het niet.

Tot slot: notariskosten

Of kosten wel of niet aftrekbaar zijn beslist de notaris niet. Vergelijken van notariskosten kan wel. Zoek echter wel uit of je een notaris hebt die bij je past, bij de tijd is en zijn offerte nakomt.


Nu actie ondernemen: