Notariskosten aftrekbaar?

2 januari 2022 - Leestijd: 6 minuten

Notariskosten aftrekbaar?

Een van de meeste gestelde vragen aan de notaris is of de notariskosten aftrekbaar zijn. Hierna wordt besproken of notariskosten aftrekbaar zijn. De regels gelden voor het jaar 2022. Het is geen eenvoudig antwoord maar de meeste notariskosten zijn niet aftrekbaar.

Aftrekbare notariskosten

Een notaris biedt veel diensten aan. De notaris werkt in het familierecht, in het vastgoed en in het ondernemingsrecht. Het maakt verschil welke dienst de notaris verleent en of die kosten aftrekbaar zijn. Het maakt ook uit of je particulier of ondernemer bent.

Hierna wordt aandacht besteed aan de aftrekbaarheid voor de Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting en belasting die te maken hebben met een erfenis (uit de Successiewet).

Wel aftrekbaar particulier: kosten voor de hypotheek (2022).

Voor een particulier zijn notariskosten zeer beperkt aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Aftrekbaar zijn kosten rondom het krijgen van een hypotheek. Wat is wel aftrekbaar?

  • de rente is aftrekbaar (hypotheekrenteaftrek)
  • de boeterente
  • de kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheek
  • de (verplichte) taxatiekosten
  • de kosten voor het krijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • de kosten van de hypotheekadviseur
  • de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte
  • overige kosten die direct verband houden met de hypotheek en geldlening.

De notariskosten voor het opstellen van een hypothecaire lening mag je dus aftrekken voor de Inkomstenbelasting. Het aftrekken van kosten voor de Inkomstenbelasting zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. De aangifte die je in 2022 doet geldt voor de kosten uit 2021. De kosten die je maakt in 2022 krijg je meestal pas terug in 2023. Zo schuift het dus ieder jaar op. Soms kun je al een voorlopige aanslag aanvragen; zodat je al een deel van de kosten die je hebt gemaakt terug krijgt.

Notariskosten aankoop huis aftrekbaar?

De kosten voor de levering van een woning en de daarbijhorende kadasterkosten zijn niet aftrekbaar. Ook is de overdrachtsbelasting niet aftrekbaar. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt ook in 2022 2%. Voor starters geldt er echter een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting (onder voorwaarden). Ben je een belegger? Of koop je met een BV? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. Het nieuwe kabinet (2022) wil de overdrachtsbelasting waarschijnlijk zelfs verhogen tot 9%.

Appartement

Een appartement is ook een woonhuis, dus ook daarvoor is de overdrachtsbelasting 2%. Dan moet je echter wel in het appartement gaan wonen! Wil je meer lezen over notariskosten bij een appartement, kijk dan even verder op onze site.

Aankoopmakelaar, kosten van levering

De kosten voor de aankoop zelf, bijvoorbeeld de kosten van de aankoopmakelaar, de kosten van de notaris voor het opstellen van de leveringsakte en de kosten van het kadaster voor de aankoop zijn niet aftrekbaar. Op onze site is meer informatie te vinden over de kadasterkosten.

Niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting: testament en levenstestament

Notariskosten zijn meestal niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Ook kosten voor testamenten bijvoorbeeld niet, hier is ook het gewone BTW tarief over verschuldigd (21%), hoewel vaak anders wordt gedacht. Ditzelfde geldt voor het populaire levenstestament. Ook daarover is BTW verschuldigd en ook deze kosten zijn niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Eigenlijk zijn er dus geen notariele diensten waarvan je de kosten kunt aftrekken voor de Inkomstenbelasting.

Niet aftrekbaar: samenlevingscontract en partnerschapsvoorwaarden

Een samenlevingscontract sluit je bij de notaris af. Hieraan staan onder andere afspraken die je samen met je partner maakt. Ook het opstellen van partnerschapsvoorwaarden gebeurt bij de notaris. Naast notariskosten moet je bij partnerschapsvoorwaarden ook griffierecht betalen. De kosten voor een samenlevingscontract zijn niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor de kosten van de partnerschapsvoorwaarden (en de bijhorende griffiekosten).

Notariskosten: aftrekbaar voor de erfbelasting?

Een vraag die vaak voorkomt is of kosten voor de afwikkeling van een nalatenschap aftrekbaar zijn voor de erfbelasting (vroeger: successierecht) of voor de Inkomstenbelasting. Ook hierop is het antwoord duidelijk: NEE. De kosten van de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de erfbelasting.

Je mag de kosten niet aftrekken en moet ook over deze kosten ook erfbelasting betalen. Je betaalt dus ook erfbelasting over het bedrag dat de notaris aan kosten in rekening brengt voor de afwikkeling.

Dit wordt vaak gezien als onterecht en oneerlijk. Notariskosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht kunnen wel verschillen. Een ingewikkelde aangifte voor de erfbelasting kun je beter door de notaris laten invullen.

Notariskosten: aftrekbaar voor de ondernemer?

Een ondernemer die kosten maakt mag deze kosten zakelijk dragen. Hierbij kun je ook denken aan notariskosten. De kosten voor advies, het oprichten van een BV of voor het kopen van een bedrijfspand zijn dan dus aftrekbaar. Voor een IB-ondernemer zijn de kosten aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting en voor een BV voor de vennootschapsbelasting (VPB). Er zijn wel grenzen: als een ondernemer privézaken regelt zijn deze notariskosten niet aftrekbaar. Als deze privézaken ook van (groot) belang zijn voor de zakelijke activiteiten dan kan het zo zijn dat een deel van de kosten zakelijk wordt gedragen. Omdat het van belang is voor de bedrijfscontinuiteit bijvoorbeeld.

Niet aftrekbaar voor de ondernemer: overdrachtsbelasting

Als een ondernemer een pand koopt moet daarover overdrachtsbelasting worden betaald. Deze overdrachtsbelasting is bij een bedrijfspand in 2022, 8%. Deze belasting is niet aftrekbaar.

Niet aftrekbaar voor de ondernemer: privézaken

Als een ondernemer privézaken regelt dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Eigenlijk heel logisch, maar toch zijn er veel ondernemers die graag de kosten van een testament, levenstestament of aankoop van een huis voor privé af willen trekken. Dit is dus niet mogelijk. Ook voor de huwelijkse voorwaarden wordt die vraag vaak gesteld en ook daar kan het niet.

Tot slot: informatie van notarissen vergelijken.

Of kosten wel of niet aftrekbaar zijn beslist de notaris niet. Je kunt wel notarissen vergelijken. Op onze site worden notarissen vergeleken. Je kunt bij ons een notaris selecteren die ruime openingstijden hanteert, die goede beoordelingen op internet heeft en waar een digitale bespreking ook tot de mogelijkheden behoort. Zo vind je altijd een notaris die bij jouw situatie past.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: