Verschil Testament en Levenstestament

3 november 2018 - Leestijd: 3 minuten

Verschil Testament en Levenstestament

Wat is een testament?

Een testament is een akte. In deze akte staat jou laatste wil. Bijvoorbeeld wie jou bezittingen erft. Dit zijn je erfgenamen. Een testament is een persoonlijk document, waarin jij regelt wat er gebeurt bij overlijden. Als je geen testament hebt bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Meestal zijn dit de echtgenoot en de kinderen. Als die er niet zijn meestal de ouders, broers en zussen.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is ook een akte. Daarin staat wie jouw zaken mag regelen als jij dat zelf niet meer kunt. Je kunt hierbij denken aan de situatie dat je ziek bent (dementie). In het levenstestament staat ook hoe je wilt dat je zaken worden geregeld. Je kunt denken aan persoonlijke en medische wensen. Als je geen levenstestament hebt dan benoemt de rechter een bewindvoerder over je vermogen als dat nodig is. Dit is bijvoorbeeld nodig als je een woning wilt verkopen.

“Leventestament en testament worden vaak verward! Lees over de verschillen...”

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Een levenstestament geldt tijdens leven en eindigt bij overlijden. Een testament geldt pas vanaf het moment van overlijden. In een testament kun je geen volmacht geven voor tijdens je leven. Het testament geldt nog niet tijdens leven. In een levenstestament mag je niet regelen wat er met je bezittingen gebeurt na je overlijden.

Kiezen: testament of levenstestament?

Natuurlijk kun je kiezen wat jij wilt regelen. Maar in dit geval is het geen echte keuze. De namen van het levenstestament en het testamnet lijken wel op elkaar, maar het zijn hele andere producten. Beide kun je echter bij de notaris regelen en die kan je ook goed uitleggen wat in jouw situatie goed of handig is.

Kosten fiscaal aftrekbaar?

Al heel veel mensen hebben ons artikel gelezen over fiscale aftrekbaarheid van notariskosten.

Kosten vergelijken

Voor het vergelijken van de kosten van een testament en een levenstestament hebben wij een artikel geschreven: Vergelijk Notariskosten Testament of Vergelijk Notariskosten Levenstestament

Verschillen Testament en Levenstestament inzichtelijk:

OnderwerpTestamentLevenstestament
Kosten vergelijken?Direct offerte voor testamentDirect offerte voor levenstestament
Akte wordt ingeschreven bij:Centraal Testamentenregister (CTR)Centraal Levenstestamentenregister (CLTR)
Je benoemt een:ExecuteurGevolmachtigde
Document telt alleen:Na overlijdenVoor overlijden
Akte bij notaris verplicht?JaNee, wel ons advies
Meer lezen over testament/levenstestament:TestamentLevenstestament

Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: