NHG betekent Nationale Hypotheek Garantie

15 april 2020 - Leestijd: 2 minuten

NHG betekent Nationale Hypotheek Garantie

In dit artikel lees je meer over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek kan worden afgesloten met of zonder NHG garantie. Als je wel NHG hebt dan betekent dit dat de NHG garanties geeft. Een van de garanties is dat als jij buiten je schuld de woning met verlies moet verkopen, de NHG de restschuld betaalt aan jouw geldverstrekker. Dit betekent dus dat je niet met een restschuld achterblijft. Je hoeft dit bedrag dan meestal niet meer terug te betalen. Zeker in de crisistijd (tot ongeveer 2015) zijn er veel mensen geweest die profijt hebben gehad van de NHG garantie.

De NHG kent een aantal (strenge) regels. Die regels wijzigen ook wel eens. Hierna vind je een aantal regels die voor jou van belang kunnen zijn.

Voor 2020 geldt het volgende:

  1. Je huis mag maximaal € 310.000,- kosten. Een huis dat duurder is, kan dus niet worden gekocht met NHG- garantie. Hier kun je rekening mee houden met de onderhandelingen. De NHG grens was veel lager in eerdere jaren, dus je kunt nu een duurder huis kopen met NHG granatie.
  2. Je betaalt een provisie: in 2020 is die provisie 0,7 % van de waarde van de woning. Dit kan dus een behoorlijk bedrag zijn. Zie hierna punt 3: je verdient het provisiebedrag terug!
  3. De provisie is meestal niet erg. Omdat de NHG garantie geeft is het riscio voor de bank lager. Een lager risico voor de bank, betekent een lagere rente voor jou! Die 0,7% verdien je dus langzamerhand weer terug. Je hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen of (en hoe snel!) je de NHG weer terugverdient.
  4. Voor ZZP’ers en zelfstandigen is het vanaf 2019 verplicht dat zij het inkomen laten doorrekenen door een expert. Daardoor kan het (iets) duurder worden om een hypotheek af te sluiten.

Uiteindelijk is het niet de notaris die over de geldlening gaat. De notaris maakt de akte waarmee de geldverstrekker (hypotheekhouder) het recht van hypotheek krijgt. Voor de aankoop van een woning kun je informatie aanvragen via informatie notaris Huis & Hypotheek. Je vindt dan snel een notaris die bij jouw situatie past.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: