Ontbinden koopovereenkomst binnen bedenktijd

24 juli 2020 - Leestijd: 2 minuten

Ontbinden koopovereenkomst binnen bedenktijd

Verkocht! Of toch niet?

Als je een woning koopt als particulier kun je er binnen 3 werkdagen toch nog vanaf. Dit wordt de bedenktijd genoemd. Eigenlijk heel vreemd: de koopovereenkomst is dan al gesloten. De regeling staat in lid 2 van artikel 2 van boek 7 (Burgerlijk Wetboek). Na het ondertekenen van de notariële akte kun je de koop niet meer ontbinden. De akte zal meestal niet worden getekend binnen 3 dagen na het sluiten van de koopovereenkomst. Lees meer over de koopovereenkomst.

Waarom bestaat de bedenktijd?

Met de bedenktijd wordt de koper beschermd tegen een onverstandige aankoop. Als de koper onder druk wordt gezet om de koop snel te sluiten heeft de koper toch nog de mogelijkheid om de koop te ontbinden binnen 3 werkdagen.

Reden voor ontbinden koopovereenkomst?

De koper hoeft geen redenen op te geven als hij gebruik maakt van dit recht. Ook mogen er geen kosten aan worden verbonden. Een clausule als: “Als de koper de koop ongedaan maakt is hij de makelaar en/of de verkoper 1000 euro schuldig” is dus niet geldig”.

Wanneer begint de bedenktijd?

De bedenktijd begint op de dag ná de terhandstelling van een kopie van de koopovereenkomst. Het is dus belangrijk dat je weet wanneer de koopovereenkomst is getekend én bij de koper is beland. De verkopende partij moet dit bewijzen. De verkoper moet controleren of de koper de kopie daadwerkelijk heeft ontvangen.

Hoe moet je ontbinden?

Het is belangrijk dat de koper de verklaring heeft ontvangen voor de bedenktijd eindigt, anders geldt de ontbinding niet!

De manier van ontbinden is verder vormvrij. Het mag dus per post, per telefoon (whats app!) of e-mail. Het is natuurlijk belangrijk dat je kunt bewijzen dat er is ontbonden, dus alleen mondeling ligt niet voor de hand.

Geldt de bedenktijk ook bij een appartement?

Ook bij de aankoop van een appartement geldt de bedenktijd, als ook aan de overige voorwaarden is voldaan. Ook bij een appartement kun je de koop dus ontbinden binnen 3 werkdagen na het tekenen van de koopovereenkomst. Lees meer over de aankoop van een appartement.

Schema einde koopovereenkomst

Koopovereenkomst ontvangen op:Einde bedenktijd:Tijdstip:
maandagdonderdagavond0:00
dinsdagvrijdagavond0:00
woensdagmaandagavond0:00
donderdagmaandagavond0:00
vrijdagdinsdagavond0:00
zaterdagdinsdagavond0:00
zondagwoensdagavond0:00

Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: