Huis kopen met een schenking

5 november 2018 - Leestijd: 4 minuten

Huis kopen met een schenking

Als je een huis wilt kopen kom je er achter dat dit in veel steden en dorpen niet eenvoudig is. De huizenprijzen stijgen en er is veel belangstelling voor woningen. Daarnaast is de rente laag, maar de banken zijn wel kritisch aan wie ze geld uitlenen. Dit alles zorgt ervoor dat het lastig is om een huis te kopen. Maar wat nou als iemand jou geld wil geven? Of juridischer: aan jou wil schenken. Daarover lees je in dit artikel.

“Fijn! Een schenking , maar zorg wel dat je de regels kent!”

Er zijn veel mensen die geld over hebben. Die kunnen dit geld schenken. Normaal als er wordt geschonken moet er schenkbelasting worden betaald. Hoeveel schenkbelasting moet worden betaald vind je op de site van de belastingdienst. De vrijstelling voor de schenkbelasting 2019 hebben we voor je op een rij gezet. Er is echter een belangrijke uitzondering. Indien geld wordt geschonken voor de aankoop van een woning dan geldt er een vrijstelling van ruim € 100.000. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Voorwaarden grote schenking (jubelton)

De belangrijkste voorwaarden vind je hierna:

  • In 2019 is het bedrag wat ouders belastingvrij kunnen schenken voor de financiering van een huis € 102.010,-.
  • Ook anderen dan ouders, mogen schenken tot een bedrag van deze € 102.010,-! Dit mag dus ook een oom, tante, vriend of vriendin zijn.
  • Voorwaarde is wel dat je als ontvanger niet ouder mag zijn dan 40 jaar. Is je partner nog geen 40 maar jij wel? Dan is de schenking ook vrijgesteld van schenkbelasting. De schenking is dan nog wel steeds een schenking aan jou, en dat is heel belangrijk bijvoorbeeld als je later toch uit elkaar gaat.
  • Je kunt maar één keer per leven het bedrag van dezelfde schenker ontvangen. Weet je meer mensen te vinden die ruim € 100.000 aan jou willen schenken, dan mag dat wel belastingvrij.
  • Minder mag ook: dus als iemand jou € 50.000,- wil schenken dan is dat ook vrij van belasting. Let op: je hebt dan wel de vrijstelling gebruikt. Er is een uitzondering: vraag de notaris.

Schenking: Alleen voor aankoop?

De schenking hoeft niet alleen gebruikt te worden voor de aankoop van een eigen woning. Het mag ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld de aflossing van een schuld die al bestaat. Dit moet dan wel een schuld zijn op een (eigen) woning. Er zijn nog een paar kleine uitzonderingen. Die uitzonderingen worden in dit artikel niet behandeld.

Verplicht via de notaris?

Het doen van de schenking hoeft niet verplicht via de notaris. Bij de aankoop van een huis gebeurt dit wel vaak. De schenker stort het geld dan rechtstreeks op de rekening van de notaris. Afgesproken moet dan nog worden wie de aangifte voor de schenkbelasting doet. Er zijn wel een paar redenen waarom het wel goed is om de schenking via de notaris te laten verlopen en de voorwaarden vast te leggen in een akte van schenking.

Waarom schenken via de notaris

Hierna volgen een aantal redenen:

  • De notaris zorgt dat je aan de voorwaarden voldoet. Je wilt achteraf natuurlijk geen aanslag van de belastingdienst omdat je de voorwaarden niet correct hebt toegepast.
  • De notaris zorgt ervoor dat de voorwaarden zo worden vastgelegd dat er in de toekomst geen discussie over ontstaat.
  • De notaris neemt een uitsluitingsclausule op. Dit betekent dat de schenking alleen voor de ontvanger is, en niet voor de partner. Bij een echtscheiding is deze bepaling van groot belang.
“Een schenking via de notaris , heeft grote voordelen!”

Geldlening en hypotheekrenteaftrek

Een andere optie is om een geldlening af te sluiten bij je ouders. Voor deze geldlening wordt dan het recht van hyptheek gevestigd. De ouders hebben dan de rol van bank. De rente is dan aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Je hebt dan dus wel hyptheekrenteaftrek. Je ouders maken daarnaast rendement. Ze ontvangen immers rente van jou. Aan het einde van het jaar kunnen ze goed voor je zijn en je de betaalde rente teruggeven. In 2019 is de vrijstelling dan € 5.428,-. De belastingdienst betaalt dan als het ware mee! Nadeel is dat je nooit zeker weet of je (schoon)ouders het bedrag ook daadwerkelijk jaarlijks gaan schenken. Ook zou je een regeling moeten treffen voor het geval je ouders overlijden. Een mooie mogelijkheid dus, maar wel een om over na te denken!

Notariskosten akte van schenking

Via www.eengoedenotaris.nl kun je de tarieven van notariskantoren vergelijken. Vul de vragenlijst in en ontvang offerte van notarissen in jouw regio.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: