Verschil testament en samenlevingscontract

23 februari 2019 - Leestijd: 3 minuten

Verschil testament en samenlevingscontract

Verschil Testament en samenlevingscontract

Op onze site kun je zowel voor een testament als voor een samenlevingscontract een offerte aanvragen. Je weet dan snel wat de notariskosten zijn. Een samenlevingscontract en een testament zijn niet dezelfde notariële akten. Soms heb je een samenlevingscontract nodig, soms een testament. Het kan ook zo zijn dat je beide nodig hebt. We hebben al eerder geschreven over de notariskosten van een testament en waar je op moet letten bij het opvragen van een offerte voor een samenlevingscontract.

Wat regel ik in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract maak je afspraken met je partner. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de kosten die je samen hebt, kortom: wie betaalt wat. Voor de buitenwereld is een samenlevingscontract ook belangrijk. Bijvoorbeeld voor je pensioenfonds. Veel fondsen kennen een partnerpensioenregeling. Dan wordt er pensioen uitgekeerd aan de weduwe/weduwnaar na overlijden van de overledene. Die regeling geldt meestal ook voor samenwoners, maar dan moet je wel een samenlevingscontract hebben. Een samenlevingscontract wordt bijna altijd door de notaris opgesteld. In een samenlevingscontract kun je veel regelen, maar niet dat je elkaars erfgenaam, bent.

Wanneer heb ik een samenlevingscontract nodig?

Eigenlijk zegt het woord samenlevingscontract al voldoende: je hebt het contract nodig als je gaat samenwonen. Als je gaat samenwonen terwijl je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan heb je geen samenlevingscontract nodig. Dan regelt de wet wat er tussen jou en je partner geldt, of je hebt partnerschapsvoorwaarden gemaakt bij een geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden als je getrouwd bent.

Kun je ook zonder samenlevingscontract?

Als je geen spullen wilt delen, geen afspraken wilt maken over uit elkaar gaan en je hoeft niet officieel elkaars partner te zijn dan heb je geen contract nodig. Je bent dan meestal ook niet elkaars partner voor de Inkomstenbelasting en je krijgt ook geen pensioen van de ander bij overlijden. Soms is het gunstiger om geen partners te zijn, bijvoorbeeld voor de zorgtoeslag.

Wanneer heb ik een testament nodig?

Als je al een samenlevingscontract hebt ben je nog niet elkaars erfgenaam. In Nederland kun je elkaar alleen tot erfgenaam benoemen in een testament. Een ander document waarin je iemand aanwijst tot erfgenaam is dus niet geldig. Als je geen testament maakt en je hebt geen kinderen dan zijn je ouders, broers en zussen je erfgenamen. Dat is meestal niet de bedoeling als je een partner hebt met wie je samenwoont. Als je samen een huis hebt, zou je familie erfgenaam worden van jouw aandeel in de woning. 


Wat is een verschil tussen een samenlevingscontract en testament?

Een samenlevingscontract is een contract dat geldt tussen jullie beiden. Een testament is een rechtshandeling die jij zelf aangaat. Je hebt dus ieder je eigen testament. Het testament geldt alleen na overlijden. Een samenlevingscontract is juist ook belangrijk tijdens het samenwonen en als je uit elkaar gaat.

Wat is de overeenkomst tussen het samenlevingscontract en het testament?

Een samenlevingscontract en een testament stel je allebei op bij de notaris. Het zijn dus allebei notariële aktes.

Notariskosten vergelijken

Op onze site kun je een offerte aanvragen voor een samenlevingscontract. Je kunt dan direct aangeven dat je ook een offerte wenst van de notaris voor een testament. Op die manier heb je het goed geregeld voor een goed tarief.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: