Notaris en kwaliteitsfonds notariaat, € 9,95

25 juni 2018 - Leestijd: 2 minuten

Notaris en kwaliteitsfonds notariaat, € 9,95

Bedrag per akte

De KNB heeft bepaald dat er een heffing in rekening wordt gebracht van € 10,- (of eigenlijk € 9,95) voor iedere akte die de notaris tekent. Als jij dus een huis koopt en een hypotheekakte tekent dan is het samen bijna € 20,-. Teken je daar ook nog een samenlevingscontract en twee testamenten bij dan ben je bijna € 50,- extra kwijt. Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen akten getekend, dus de heffing is dan ca. 15 miljoen euro per jaar.

“Je betaalt per akte € 9,95,-voor het Kwaliteitsfonds Notariaat”

Op de offerte?

Notarissen brengen dit bedrag van € 9,95 (inclusief BTW) bij de cliënt in rekening. Ook op offertes wordt dit dus zichtbaar. Maandelijks worden de kosten vervolgens door de KNB bij de notaris in rekening gebracht vanaf 1 augustus 2018.

Achtergrond Kwaliteitsfonds Notariaat

Notarissen tekenen akten. Die akten worden opgeslagen in een protocol. Als een notaris stopt wordt het protocol toegewezen aan een andere notaris. Meestal is dit geen probleem. Soms is er echter een protocol dat niemand wil hebben. Het kan zijn dat de notaris fouten heeft gemaakt die moeten worden opgelost. Een andere notaris wil dit protocol dan niet overnemen: het wordt een zwevend protocol. Steeds vaker willen verzekeraars zwevende protocollen niet opnieuw verzekeren tegen aansprakelijkheid.

Om dit te voorkomen heeft de wetgever besloten tot het oprichten van een kwaliteitsfonds notariaat. Uit dit fonds worden de kosten van het opschonen, tijdelijk archiveren en verzekeren van een zwevend protocol gedekt.

Tuchtrecht en toezicht

Vanaf 2018 moet het notariaat ook de kosten voor tuchtrecht en toezicht zelf betalen. Voor 2018 werd dit betaald door de overheid. De kosten kunnen oplopen tot 5 miljoen euro per jaar. Ook dit kan uit het kwaliteitsfonds worden betaald.

Vergelijken notariskosten

Notariskosten kun je vergelijken, maar kosten voor het kwaliteitsfonds niet. Die moet iedere notaris afdragen en daarop is geen korting mogelijk.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: