Waarom gaan Nederlanders naar de notaris?

15 maart 2020 - Leestijd: 1 minuut

Waarom gaan Nederlanders naar de notaris?

In 2019 liet het KNB een onderzoek doen naar de redenen voor iemand om een bezoek aan de notaris te brengen. Aan het onderzoek hebben 3324 respondenten meegedaan, waarvan 1274 respondenten die de afgelopen vijf jaar een notaris hebben bezocht of het komende jaar van plan zijn een notaris te bezoeken.

Bezoek aan de notaris

45% van de Nederlanders heeft wel eens een notaris bezocht, daarvan heeft 55% de afgelopen vijf jaar een notaris bezocht. Daarnaast is 19% van de Nederlanders van plan om het komende jaar een bezoek te brengen aan een notaris.

Waarom bezoekt men een notaris?

Er wordt een notaris ingeschakeld, omdat men zaken graag goed geregeld wil hebben. Een notaris heeft de bevoegdheid om zaken rechtsgeldig vast te leggen. Daarnaast noemt men vaak dat het in veel gevallen verplicht is.

Wat is de beeldvorming van het Nederlandse publiek over notarissen?

De associaties die men vooral met een notaris heeft zijn: overlijden/testament (39%), koop en verkoop woning (25%) en duur (19%).

Top 5 redenen voor een bezoek aan de notaris

 1. Ik kocht een huis (44%)
 2. Ik verkocht mijn huis (27%)
 3. Ik had een hypotheek nodig (21%)
 4. Ik ging een bedrijf starten (21%)
 5. Een andere dierbare overleed (18%)

Bottom 5 redenen voor een bezoek aan de notaris

 1. Ik heb geld uitgeleend (1%)
 2. Ik ging met pensioen (1%)
 3. Ik vertrok naar het buitenland (1%)
 4. Ik kwam terug in Nederland wonen (1%)
 5. Ik kreeg kleinkinderen (<0%)

Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

  Ook interessant: