Notariskosten Kavel kopen

14 november 2018 - Leestijd: 4 minuten

Notariskosten Kavel kopen

Kavel kopen: hoe werkt het?

Gefeliciteerd! Je gaat een (bouw) kavel kopen. In dit blog lees je wat een kavel is, wat er bijzonder aan is en waar je rekening mee moet houden. Ook kun je de notariskosten voor het kopen van een kavel vergelijken.

Een kavel (of: bouwkavel / perceel genoemd) is een stuk grond. Een kavel is meestal bedoeld om een huis op te bouwen. Er zijn verschillende soorten kavels te koop: soms voor de bouw van een vrijstaande woning, soms voor een twee-onder-een-kap of voor een rijtjeswoning. In dit artikel richten wij ons vooral op de kavel die je koopt om je eigen woning op te bouwen.

“De notariskosten voor een (bouw)kavel vraag je aan via EenGoedeNotaris!”

Hoe weet je welke regels gelden?

Bekijk vooraf goed of er voorwaarden zijn waar je je op jouw kavel aan moet houden. Je kunt controles doen bij de gemeente, via een makelaar of advies inwinnen bij een notaris. Je wilt bijvoorbeeld vooraf weten wat je mag bouwen. Hoe groot mag je woning zijn? Moet je voldoen aan een beeldkwaliteitsplan? Mag je vrijstaand bouwen? Of ook een twee-onder-een-kap? Dat zijn vragen die je beantwoord moet zien voor de aankoop van je kavel.

Notariskosten aankoop Kavel

In principe zijn de werkzaamheden voor de notaris voor de overdracht van een woning bijna gelijk aan de kosten voor de aankoop van een kavel. Ook de overdracht van een kavel wordt namelijk in een leveringsakte vastgelegd. Het is alleen wel zo, dat de notaris aan een kavel soms meer werk heeft. Dit komt omdat de notaris ook contact heeft met de gemeente of projectontwikkelaar. Er komt vaak iets meer bij kijken dan bij een gewone overdracht.

Bouwkavel kopen van particulier

Je kunt een kavel kopen van een gemeente, projectontwikkelaar of particulier. Als je van een particulier koopt kan dit via een makelaar of zonder makelaar. Indien er een makelaar is betrokken zal die makelaar vaak de koopovereenkomst opstellen. Indien je zonder makelaar koopt kun je de notaris vragen of die de koopovereenkomst op wil stellen. Wil je meer informatie en een offerte aanvragen? Lees dan ook: Koopovereenkomst via notaris.

Bouwkavel uitmeten via de notaris

Als je koopt van een particulier kan het zijn dat je kavel nog uitgemeten moet worden. Soms kan de notaris dit online voor je doen, het kadaster komt dan achteraf controleren. Je kunt er ook voor kiezen om het kadaster langs te laten komen. Ze komen dan ter plekke kijken wat de situatie is en je kunt dan precies aangeven hoe de grenzen moeten lopen.

Hypotheekakte en bouwkavel

Veel hypotheekverstrekkers willen een bouwkavel financieren. Door natrekking wordt alles wat op de kavel gebouwd wordt automatisch ook eigendom van de eigenaar van de grond. Dat betekent dus dat wat je bouwt op de grond ook valt onder het hypotheekrecht. Die eigenaar geeft het recht van hypotheek. Dit houdt kort gezegd in dat de hypotheekhouder de woning mag verkopen op het moment dat er niet betaald wordt. Omdat de geldsom vaak in (bouw)termijnen wordt uitgekeerd loopt de geldverstrekker/bank/hypotheekhouder weinig risico. Mag je niet zelf je notaris kiezen voor de levering? Dan mag je nog wel zelf je notaris kiezen voor de hypotheekakte!.

Kosten Koper of Vrij op Naam?

Meestal wordt een kavel V.O.N. aangeboden, dit staat voor Vrij op Naam. De kosten komen dan voor rekening van de verkoper, bijvoorbeeld de gemeente of projectontwikkelaar. In die gevallen heb je voor de leveringsakte geen vrije notariskeuze. Een kavel kan ook K.K. worden aangeboden. KK betekent Kosten Koper. De kosten voor de overdrachtsbelasting (2%), kadasterkosten en de kosten van de notaris komen dan voor rekening van de koper.

Offerte opvragen overdracht kavel

Via onze site kun je een offerte aanvragen voor de overdracht van een bouwkavel. Bijvoorbeeld in Utrecht,, waar een gedeelte van de verkochte nieuwbouwwoningen uit vrije kavels bestaat. Heb je eerst nog een koopovereenkomst nodig? Vraag dan offerte aan “Koopovereenkomst offerte”. EenGoedeNotaris.nl is de enige site die rekening houdt met het feit of de woning een “gewone” woning is of een (bouw) kavel.

Op onze site worden notarissen vergeleken. Je kunt bij ons een notaris selecteren die ruime openingstijden hanteert, die goede beoordelingen op internet heeft en waar een digitale bespreking ook tot de mogelijkheden behoort. Zo vind je altijd een notaris die bij jouw situatie past.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: