Geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden

4 januari 2019 - Leestijd: 4 minuten

Geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden

Weet je al zeker dat je een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan? Dan kun je op onze site direct de notariskosten voor partnerschapsvoorwaarden vergelijken.. Vul jouw gegevens in en ontvang de notariskosten voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden. Wil je eerst meer weten over het geregistreerd partnerschap lees dan onderstaand artikel.

Wanneer is het geregistreerd partnerschap ingevoerd?

In 1998 is het geregistreerd partnerschap ingevoerd. Het is toen ingevoerd naast het huwelijk. In eerste instantie was het partnerschap alleen voor personen van gelijk geslacht. Dus voor 2 mannen of 2 vrouwen. Sinds april 2001 is het ook mogelijk voor homo’s om te trouwen. Toen is het voor personen van ongelijk geslacht (man/vrouw) ook mogelijk gemaakt om het geregistreerd partnerschap aan te gaan. Ook een partnerschap van een man met een vrouw is sindsdien dus mogelijk.

In de wet staat waaraan je moet voldoen om het geregistreerd partnerschap aan te gaan. De meeste regels zijn gelijk aan bij het huwelijk. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast mag je niet al getrouwd zijn. Je mag dus niet getrouwd zijn en tegelijkertijd geregistreerd zijn als partner. Dit kan niet met dezelfde, maar ook niet met een ander persoon.

Hierna volgen enkel gevolgen en aandachtspunten bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

  1. Wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. In 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Omdat de meeste bepalingen voor het geregistreerd partnerschap ook gelden voor het huwelijk gelden de nieuwe regels ook voor het geregistreerd partnerschap. Voor veel mensen is het nog steeds belangrijk om partnerschapsvoorwaarden te maken. Partnerschapsvoorwaarden maak je bij de notaris, voordat je een geregistreerd partnerschap aangaat.

  2. Geregistreerd partnerschap achternaam. Geregistreerd partners mogen elkaars achternaam gebruiken. Voor het gebruik van de achternaam zijn vier mogelijkheden.
    • Je mag natuurlijk altijd je eigen achternaam blijven gebruiken (bijvoorbeeld Jansen)
    • Je mag ervoor kiezen om eerst je eigen naam te gebruiken gevolgd door de partners naam (Jansen - De Vries)
    • Je mag er voor kiezen om eerst de naam van je partner te gebruiken en dan je eigen naam (De Vries - Jansen)
    • Je mag de naam van je partner kiezen in plaats van de eigen naam (De Vries).
  3. Partnerschapsvoorwaarden achteraf maken. Het is het meest handig(en voordelig) om partnerschapsvoorwaarden voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap te laten maken bij de notaris. Als je dat niet vooraf doet kan het zo zijn dat er gevolgen zijn die jullie niet wensen. Er ontstaat dan namelijk een wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen. Alles wat je tijdens het partnerschap verkrijgt wordt gezamenlijk vermogen. Hierop zijn maar een paar uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld een schenking of erfenis. Dit blijft apart. Het is wel mogelijk om voorwaarden te sluiten na het aangaan van het partnerschap. Dit is vaak duurder omdat er dan ook moet worden gekeken wat de gevolgen zijn geweest. Wat is er bijvoorbeeld gezamenlijk geworden.

  4. Geregistreerd partnerschap en getuigen. De registratie vindt in het openbaar plaats. Je mag zelf een plaats kiezen. Meestal is dit de woonplaats. Geregistreerd partners hoeven elkaar niet het ja-woord te geven. Zij moeten wel aangeven dat zij akkoord gaan met de registratie. Bij de plechtigheid dienen minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig te zijn.

  5. Geregistreerd partnerschap: alimenatatie Partneralimentatie moet worden betaald als je uit elkaar gaat en de ene partner meer vermogen en/of inkomen heeft dan de andere partner. De alimentatieregels zijn gelijk voor geregistreerd partner als voor huwelijkspartners. In de toekomst wordt de duur van de alimentatie waarschijnlijk korter. Veel mensen denken dat er bij een geregistreerd partnerschap er geen alimentatie is verschuldigd en dat kan leiden tot teleurstelling bij uit elkaar gaan. Of tot vreugde bij de ontvangende partij.

Partnerschapsvoorwaarden en geregistreerd partnerschap

Zoals je bij een huwelijk huwelijkse voorwaarden kunt maken, zo kun je bij het geregistreerd partnerschap partnerschapsvoorwaarden maken. Vaak worden parternschapsvoorwaarden gemaakt door ondernemers of door mensen die willen afwijken van de wettelijke regels. Een van de regels waarvan kan worden is de regel dat je pensioen moet verevenen bij uit elkaar gaan. Ook worden er vaak afspraken gemaakt over de kosten van de huishouding en over de verrekening van de waarde van een onderneming bij overlijden of uit elkaar gaan.

Notariskosten geregistreerd partnerschap

Op onze site kun je de notariskosten voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden vergelijken. Je vult een aantal vragen in en notariskosten zullen je de kosten doorgeven. Ga direct naar notariskosten partnerschapsvoorwaarden vergelijken.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: