De taken van de Kamer van Koophandel

16 november 2019 - Leestijd: 2 minuten

De taken van de Kamer van Koophandel

Wat is de KVK?

Veel mensen zegt de naam ‘Kamer van Koophandel’ (KvK) wel iets en de mensen met een onderneming waarschijnlijk al iets meer. Maar: wat doet de KvK eigenlijk? In de wet zijn verschillende taken opgedragen aan deze organisatie, welke overigens zijn te vinden op de site van de KvK. In dit blog wordt ingegaan op een aantal van deze taken.

Beheren handelsregister

Een belangrijke taak die de KvK heeft, is het beheren van het handelsregister. Als je een nieuwe onderneming inschrijft, zal je dit dus bij de KvK moeten doen. Het beheren van het register wordt door de KvK zelfs de ‘corebusiness van de dienstverlening’ genoemd. In het register zijn alle bedrijven van Nederland opgenomen en is onder meer bedoeld om andere ondernemers en particulieren inzicht te geven in met wie zij zakendoen.

Inschrijvingskosten Kamer van Koopahandel

Je betaalt als ondernemer eenmalig 50 euro voor de inschrijving. Dit gaat niet via de notaris, maar je krijgt rechtstreeks een nota van de KVK. Die wordt nog wel eens te laat betaald en dan worden en dan loopt het bedrag snel op!

Voorlichten en stimuleren

Niet veel organisaties in Nederland kunnen dit zeggen, maar de KvK wel: er is speciaal een wet voor hen geschreven. Deze wet heet de Wet op de Kamer van Koophandel genoemd. Hierin staat onder andere beschreven wat het doel van de KvK is. Dat is ‘het stimuleren van economische ontwikkeling door middel van het informeren en ondersteunen op het gebied van ondernemen en innovatie van personen die een onderneming drijven of overwegen een onderneming op te richten’. Twee concrete taken die hieruit voortvloeien zijn het voorlichten van (beginnende) ondernemers en het stimuleren van innovatie. Zo worden er dagen georganiseerd waar je meer kunt leren over ondernemen. Op die dagen is ook vaak een notaris uit de regio aanwezig.

“Het Ondernemersplein is in handen van de Kamer van Koophandel”

Ondernemersplein

Het voorlichten van ondernemers doet de KvK onder meer door middel van een website: ondernemersplein.nl. Hier is nuttige informatie te vinden voor ondernemers, of je nu beginnend of ervaren bent. Er is bijvoorbeeld een artikel te vinden over het starten van een bedrijf, maar ook over subsidies en het doen van btw-aangifte. De site wordt steeds meer bezocht en is dus waardevol voor de startende ondernemer.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: