De goede notaris en de goedkoopste notaris

17 februari 2018 - Leestijd: 4 minuten

De goede notaris en de goedkoopste notaris

De goede notaris = de goedkoopste notaris?

Als je een notaris nodig hebt kun je kijken welke notaris bij jou past. Dit artikel gaat over de vraag wat een goede notaris is. Wij hebben het dan over service, kwaliteit en prijs.

“Het meten van de kwaliteit van de notaris is lastig, maar wij geven je wel wat handvaten.”

Service: een goede notaris

Natuurlijk is service belangrijk. Service is eigenlijk alles wat niet te maken heeft met de dienst of met de prijs, maar wat voor jou wel belangrijk is. Wat zijn de openingstijden van het notariskantoor? Kun je gegevens digitaal aanleveren? Word je vriendelijke te woord gestaan? In onze reviews wordt aan service ook aandacht besteed.

Kwaliteit: een goede notaris

Wanneer is een notaris een goede notaris? Dat is een lastige vraag, ook voor notarissen zelf. Soms wordt gedacht: een goede notaris kan niet goedkoop zijn. Dat is niet altijd waar. Maar zoals voor alle beroepsgroepen geldt: als ergens tijd aan wordt besteed, wordt het product wel beter. Het notariaat werkt met een aantal producten die vrij algemeen zijn, bijvoorbeeld het overdragen van een huis. Er zijn echter ook producten die vaak afwijken van wat standaard is. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afwikkelen van een nalatenschap of het opstellen van een gecompliceerd testament. Een notaris kan zich daar onderscheiden. De kwaliteit is voor een opdrachtgever niet altijd direct herkenbaar. Vaak merk je dat pas na een aantal jaren. Een slecht opgestelde leveringsakte kan een conflict met een buurman veroorzaken. Erfgenamen kunnen tegen problemen aanlopen bij een onduidelijk opgesteld testament. De opdrachtgever is dan echter al overleden en heeft wellicht gedacht dat hij een goede notaris had.

“Zoals voor alle beroepsgroepen geldt: als ergens tijd aan wordt besteed, wordt het product wel beter.”

Toch is het wel mogelijk om notarissen met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld door het vergelijken van notarissen op basis van reviews. Als er veel cliënten positief zijn over een notaris, is de kans dat je met een goede notaris te maken hebt natuurlijk veel groter. Een ander punt is de specialistenvereniging. Iedere notaris is lid van de KNB en daarnaast kan een notaris zich specialiseren. Er zijn bijvoorbeeld notarissen specialist in het oplossen van conflicten (mediation). Notarissen die mediaton aanbieden zijn vaak lid van de VMN. Een notaris moet een opleiding en ook cursussen volgen om de kennis te onderhouden. Op deze manier zijn er een aantal, door de KNB erkende specialistenverenigingen. Bijvoorbeeld op het gebied van familierecht, vastgoed, ondernemingsrecht en voor IT-notarissen.

Eengoedenotaris.nl heeft dan ook niet als oogmerk altijd de goedkoopste notaris voor je op te zoeken. Een gezonde verhouding tussen prijs en kwaliteit is uiteindelijk in jouw belang.

Het is echt wel zo dat een notariskantoor dat efficiënt is, goed gedigitaliseerd is en de kosten laag houdt, zijn diensten goedkoper aan je kan aanbieden.

Prijs: de goedkoopste notaris?

Er kan maar één notaris in Nederland de goedkoopste notaris zijn. Alle andere notarissen zijn duurder. Als iedereen op zoek ging naar de goedkoopste notaris, zouden de andere notarissen niets meer te doen hebben. Dat is niet zo. Ook de kwaliteit (zie hiervoor) en de afstand zijn voor een cliënt van belang. Daarnaast kan de notaris voor een dienst goedkoop zijn en voor een andere dienst duurder. Je kunt op eengoedenotaris.nl verschillende notarissen in verschillende steden met elkaar vergelijken.

Notariskosten vergelijken

Bij een eenvoudig product is het eenvoudiger om kosten te vergelijken dan bij de notaris. Er zijn veel verschillende situaties en notarissen hebben ieder een eigen manier waarop zij een offerte opstellen. Soms wordt een bandbreedte aangegeven en soms wordt een vast tarief genoemd. Als een notaris vooraf jouw situatie goed in kaart heeft, dan is het makkelijker om een goede offerte af te geven. Op eengoedenotaris.nl is het daarom mogelijk om vooraf vragen in te vullen, zodat de notaris weet wat jouw wensen zijn. De notaris kan dan gemakkelijker een tarief afgeven. Wij hebben ook specifieke tips geschreven om notariskosten te vergelijken, bijvoorbeeld voor het vergelijken van de kosten van een levenstestament en voor het vergelijken van de kosten van een Verklaring van erfrecht.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: