Wat is een Boedelbeschrijving?

Wat is een Boedelbeschrijving?

Uitleg: Boedelbeschrijving

Na een overlijden moet duidelijk worden wat de erflater aan bezttingen en schulden had. Dit wordt vastgelegd in de boedelbeschrijving. De boedelbeschrijving geeft dus een goed beeld van het vermogen van de overledene op de dag van overlijden. In dit artikel worden een aantal tips gegeven over de boedelbeschrijving.

Wat is een boedelbeschrijving?

Een boedelbeschrijving is een beschrijving van het vermogen van de erflater. Hierop worden alle schulden en bezittingen opgenomen.

Wat zet je op de boedelbeschrijving?

Een boedelbeschrijving is geen inboedelbeschrijving. Een exacte omschrijving van alles wat in huis staat is dus niet nodig. Tenzij iemand een bijzondere inboedel had (kunst, verzamelingen), dan is het wel nodig om een exacte beschrijving te maken. Meestal wordt echter volstaan met een beschrijving van alle andere bezittingen en schulden.

Voorbeelden bezittingen boedelbeschrijving

  1. Woning
  2. Andere registergoederen (vakantiewoning).
  3. Auto’s en andere vervoersmiddelen (camper/caravan/oldtimer)
  4. Geld en waardepapieren
  5. Aandelen (op dag overlijden!)
  6. Recht op geld terug (abonnementen/belastingdienst)
  7. Vorderingen op anderen: uitgeleend geld

Voorbeelden schulden op boedelbeschrijving

  1. Hypotheekschuld
  2. Debetsaldo (rood staan)
  3. Uitvaartkosten
  4. Schulden ivm eerder overleden partner
  5. Andere schulden (geleend geld e.d.)

Een zorgvuldig opgestelde boedelbeschrijving is van groot belang voor de afwikkeling van een nalatenschap. Een belanghebbende kan om een afschrift (kopie) van de boedelbeschrijving vragen. Denk bijvoorbeeld aan een erfgenaam, legataris, legitimaris of de rechter. Als er een executeur is zal deze een boedelbeschrijving opmaken. De boedelbeschrijving is inzichtelijk voor zowel de erfgenamen als de schuldeisers.

De boedelbeschrijving vindt meestal onderhands plaats, maar kan ook in de vorm van een notariële akte.. Je hoeft niet perse kosten te maken om een boedelbeschrijving op te laten maken, want het hoeft niet notarieel. Als je wel een notariële boedelbeschrijving wilt laten maken dan zijn daar wel kosten aan verbonden.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: