Wat is: Erfbelasting

Wat is: Erfbelasting

Uitleg: Erfbelasting

Erfbelasting is misschien wel de meest gehate belasting van Nederland. Voor 2010 werd de erfbelasting successierecht genoemd. Dat was dezelfde belasting, maar alleen met een andere naam.

De erfbelasting is gergeld in de Successiewet. Naast de erfbelasting wordt in deze wet ook de schenkbelasting geregeld. Hierna vind je enkele veelgestelde vragen over de erfbelasting.

Aangifte erfbelasting

Nadat iemand is overleden kan de belastingdienst een aangiftebiljet voor de erfbelasting uitreiken. Je moet dan aangifte doen. Ook als je geen uitnodiging krijgt voor het doen van de aangifte, Moet je wel aangifte doen als je verkrijging groter is dan de vrijstelling die voor jou geldt. Je kunt de aangifte zelf doen, maar je kunt ook een notaris vragen om de aangifte erfblasting voor jou te verzorgen.

Vrijstelling erfbelasting

Je hoeft niet over ieder bedrag dat je ontvangt erfbelasting te betalen. Voor iedereen geldt een vrijstelling. Hoe nauwer je verband bent met de erflater hoe hoger de vrijstelling voor de erfbelasting. Een partner/echtgenoot heeft de hoogste vrijstelling, vervolgens de kinderen, daarna de kleinkinderen en alle overige verkrijgers hebben de laagste vrijstelling. Voor gehandicapte kinderen geldt een uitzondering, die hebben een hogere vrijstelling dan de andere kinderen. De actuele vrijstellingen kun je vinden op de site van de belastingdienst.

Erfbelasting berekenen

De erfbelasting kun je zelf berekenen. Je trekt de vrijstelling af van je verkrijging en past het juiste percentage belasting toe. Toch is het soms lastig. Vaak gebeurt het dat je uit twee nalatenschap erft. Je erft bij het overlijden van je laatste ouder vaak ook van je ouder die al eerder is overleden. Vaak is er dan een schuld in de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Als dat het geval is, moet je die schuld wel goed opgeven bij het overlijden van de tweede ouder.

Erfbelasting over een woning

In principe moet je erfbelasting betalen over datgene wat je daadwerkelijk erft. In de wet staat, als uitzondering, dat een woonhuis wordt gewaardeerd volgens de WOZ waarde. Dit is dus de waarde die de gemeente aan de woning toekent. In de praktijk komt het vaak voor dat die waarden te hoog of te laag is. De waarde in het economisch verkeer is dan anders dan de WOZ waarde. Je kunt als erfgenaam in dat geval in bezwaar gaan tegen de WOZ waarde. Dat doe je natuurlijk alleen als je de waarde te hoog vindt. Als de waardering van de gemeente lager is dan heb je geluk, je betaalt dan minder erfbelasting.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: